Het Endorfine Systeem

Geschreven door Angelique de Graav

Angelique de Graav Orthomoleculair Workshops
H2endorfinekruispuntRGB kopiëren 1

Het lichaam werkt met een aantal systemen, sommige zijn wat bekender zoals het immuunsysteem, maar er zijn ook een aantal minder bekende systemen. Ze veroorzaken klachten maar juist omdat het onbekend is herken je niet wat er aan de hand is. Heel jammer eigenlijk, want dan loop je dus onnodig lang met klachten.

Een van mijn specialisaties is het Endorfine Systeem. Dit systeem heeft onder andere als functie om prikkels te filteren zoals licht, geluid en geur. Als dit systeem niet naar behoren functioneert dan raak je overprikkeld en ontwikkel je verschillende klachten, dat komt omdat dit systeem meer dan 100 functies heeft.

Het stofje endorfine zorgt ervoor dat je verbondenheid en een gelukkig gevoel ervaart, het vermindert pijn, creëert veiligheid en hechting, remt stress en remt allergische reacties. Het Endorfine systeem heeft meer dan 100 functies, dit systeem beïnvloedt andere systemen dus je wilt echt dat dit goed functioneert. Zo zijn endorfine en GABA (Zie blog) bijvoorbeeld belangrijk voor het functioneren van het immuunsysteem.

Endorfine activeert ook de vrijgave van dopamine en melatonine. Dat betekent kortweg dat je concentratie, motivatie, maar ook de vochthuishouding beïnvloed wordt door dit systeem via dopamine. En melatonine ken je waarschijnlijk omdat het helpt om te slapen.

Wat zorgt ervoor dat het Endorfine systeem dan minder goed functioneert?
– verkeerde voeding
– trauma
– langdurige stress
– alcohol, nicotine, paracetamol
– overgewicht
– ijzertekort
– infecties (schimmels, bacteriën, virussen)
negatieve mensen

Hoe merk jij dan dat dit systeem achteruit gaat?
– je wordt minder stressbestendig
– je voelt je minder content/tevreden
– allergieën (hooikoorts, astma)
– verminderde concentratie, motivatie, aandacht
– angststoornissen
– diabetes type 2
– chronische pijn
– onveilig gevoel

Een Endorfinesysteem dat uit balans is herstelt niet zomaar. Daar zijn een aantal dingen voor nodig, de eerste stap is: herkennen! Want jeetje wat is dat schrikken als je jezelf hierin herkent.

Gelukkig ben ik BrainQ therapeut, dat houdt in dat ik volledig hierin gespecialiseerd ben. Aan de hand van de BrainQ test (deze is een standaard onderdeel van de intake) kan ik precies zien hoe je endorfinesysteem er momenteel voor staat. Ik kan ook aangeven welke voeding dan averechts werkt voor je lichaam en hoe je zo snel mogelijk weer de balans herstelt. Ik controleer na 6 weken alle testen opnieuw, want ik hou van concrete resultaten. Maar eerlijk is eerlijk, je voelt je elke week beter als je goed het behandelplan volgt. Naast de gesprekken waar ik je coachend erdoorheen begeleid natuurlijk!

In 5 stappen naar herstel
1: herkennen en erkennen
2: hulp inschakelen
3: aanpassingen voeding en leefstijl
4 suppletie
5: controle

Hoe ik je verder kan helpen!?
Misschien woon je niet in de buurt maar wil je echt hulp, nou dat kan prima! Er is een video-intake die je via deze link kan inkopen. Je krijgt dan een adviesrapport en we spreken elkaar via videobellen. Jij gaat aan de slag en na 6-8 weken controleren we alles opnieuw. Je kan ook alleen een adviesrapport bestellen en het advies gewoon opvolgen qua suppletie en leefstijl (dat kan via deze link)

Of je komt gewoon naar de praktijk, met een 5-rittenkaart heb je een gratis intake en zo versnel je het genezingsproces door de apparatuur het werk te laten doen. Kortom opties zat, je zal er even inzet voor plegen maar de ontlading van een goed functionerend systeem is het helemaal waard.

Liefs
Angelique de Graav
Jouw Therapeut!

PS: Lucas Flamend heeft 2 prachtige boeken over dit onderwerp geschreven, het eerste boek is momenteel nog niet verkrijgbaar (hopelijk eind van dit jaar weer). Het heet Het Endorfine Herstelplan en het tweede boek heet De epigenetica van ADHD en glutamaat (dit boek staat in de webshop).

Vond je deze blog interessant? Je mag hem delen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Ja, leuk Ik schrijf me in!

1x in de maand ontvang je:

Een korte mail met een leestijd van ongeveer 3 minuutjes met leuke informatie. 

  • Zie als eerste alle aanbiedingen!
  • Ontvang unieke kortingen
  • Lees allerlei handige tips &  praktijkervaringen
Liefs

Misschien ook interessant

Over mensen met grenzen

De boodschap aan mijn jongere zelf Grenzen zijn interessant, want je denkt er misschien niet bewust over na, maar ze zijn er op verschillende gebieden.

Lees verder »
Bijnieren

Klinkt serieus he, Bijnieren!?

WAT ZIJN BIJNIEREN Stress heeft een immens effect op het lichaam mensen raken overspannen, krijgen een burn-out, ervaren uitputting, er ontstaat hormonale disbalans en zoveel

Lees verder »

Laat een reactie achter

Scroll naar top