Stress & Bijnieren - Detox Den Haag


Detox Den HaagStress & Bijnieren

Stress & Bijnieren

Stress heeft een immens effect op je lichaam

Het activeert verschillende systemen die gericht zijn op overleving, zoals het aanpassen van de energieverdeling en het vertragen van de spijsvertering. Dit kan leiden tot problemen met de darmen en eetlust, vooral als het stressniveau constant hoog is. Dit kan leiden tot klachten zoals overspannenheid, chronische stress, burn-out, uitputting, hormonale disbalans, darmproblemen en slaapproblemen. De zogenaamde “aan knop” is nu constant aan. Zo raakt het lichaam ontregeld en ontstaan er klachten. 

Klachten zoals overspannenheid, chronische stress, burn-out, uitputting, hormonale disbalans, darmklachten en slaapproblemen ontstaan. 

Hormonen en Stress
Hormonen en stress zijn nauw verbonden met elkaar. De bijnieren, twee kleine kapsels bovenop de nieren, spelen een belangrijke rol in het stressresponse van het lichaam. Als de bijnieren uitgeput raken, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen op de lange termijn. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe de bijnieren werken en wat je kunt doen om te voorkomen dat ze uitgeput raken.

We starten eerst met het technisch deel

De bijnieren zijn twee kleine kapsels die bovenop de nieren zitten en een belangrijke rol spelen in het reguleren van hormonen in het lichaam.

Ze bestaan uit twee onderdelen: de schors (cortex) en het merg (medulla). De schors bestaat uit drie lagen en produceert hormonen zoals cortisol, aldosteron en androgenen.

Het merg produceert adrenaline en noradrenaline. Adrenaline wordt alleen in de bijnieren geproduceerd, terwijl noradrenaline ook door het sympathische zenuwstelsel wordt geproduceerd. I

n dit artikel gaan we verder in op de bijnieren en de hormonen die ermee verbonden zijn, hoe je problemen met de bijnieren kunt herkennen en wat je kunt doen als je je hierin herkent.”

Symptomen Bijnieruitputting

 • Vermoeidheid
 • Angstig en nerveus
 • Niet goed om kunnen gaan stress
 • Vet vooral op de buik vasthouden
 • Snel geirriteerd 
 • Licht in het hoofd/duizeligheid
 • Moeite met slapen en/of met opstaan
 • Misselijk bij stress
 • Beverig
 • Hypoglykemie
 • Snel zweten
 • Drang naar zout -zoet
 • Lage bloeddruk 
 • Gevoelig voor scherp licht, sterke geur en harde geluiden
 • Verminderd libido
 • Donkere kringen onder de ogen
 • Allergies en auto-immuunziekten

HELP ! DIT BEN IK !

De regel die ik hanteer : Bij meer dan 5 klachten, is het tijd om te handelen ! 

Dat betekent: Actief & bewust ontspannen, rust pakken en hoe hoger het aantal klachten is, hoe serieuzer het mag worden genomen. Als je veel klachten hebt, is de kans groot dat je andere klachten hebt. Het is een domino effect. 

WAT JE VAAK ZIET …

Je komt erachter dat je eigenlijk niet zo goed meer kan ontspannen. Wat doe je dan? Neem even de tijd en schrijf op je gemak de antwoorden op.

STAP 1: Stel jezelf de vraag: Waarom heb ik stress ?

STAP 2:  Schrijf minimaal 5 dingen op waarvan jij ontspant

STAP 3: Maak tijd voor jezelf , stop met multi-tasken.

STAP 4: Schrijf dagelijks in een dagboek over je dag, emoties en wat je meemaakt.

STAP 5: Schakel hulp in als je er niet uit komt.

Blijf niet onnodig rondlopen met vage klachten want het is een neerwaartse spiraal effect. De hormonen en andere betrokken stoffen hebben meer functies dus op den duur lopen de vage klachten op. Dat is zonde van je tijd en energie. Schakel een expert in. 

Wat extra tips: 

Checklists Grenzen, Triggers & Emoties
Laten we eerlijk zijn, als je eenmaal aan het eind van dit bericht bent mag ik volkomen eerlijk met je zijn, toch? Jij geeft teveel, there I said it. Dat is hoe je aan deze klachten bent gekomen. Wenste dat iemand dat jaren geleden zo point blanc tegen mij had gezegd. Als ik dit wist was ik jaren geleden al gestopt ermee. De Checklists Grenzen, Triggers en Emoties helpen jou ontwikkelen door je precies uit te leggen waar het mis gaat en wat jouw aandeel is. Je leert precies hoe je grenzen kan ontwikkelen, triggers bij jezelf en anderen aanpakt en hoe je emoties veilig de ruimte geeft en verwerkt, om ze uiteindelijk los te laten.

Rust & Eenvoud online supplementen advies
Persoonlijk supplementen advies voor 6 weken zodat je gericht met professionele hulp de balans herstelt . Een helder beginpunt, doelen en een controle. Niet lukraak gokken met supplementen, maar zichtbare resultaten, herstellen en je eindelijk stukken beter voelen.

De Podcast: Over Mensen met Grenzen
Een podcast is een soort radio-show en die van mij heeft de meest indrukwekkende gesprekken met tips & handigheden. Gratis en voor niets luister je mee en leer je van alles over anderen en jezelf. Een must-hear!

Ja, ik heb heel mijn proces gestructureerd en simpel gemaakt, voor jou! Dus neem je voordeel en pak de short-cut!