Pijn fysiek & emotioneel

Geschreven door Angelique de Graav

Angelique de Graav Orthomoleculair Workshops

Pijn kan zich presenteren op verschillende manieren. Fysiek, naar gedrag, getriggerd zijn, emotioneel. Indirect kan het ook een disbalans zijn dat in het lichaam is ontstaan in het endorfine systeem. Oftewel, bepaalde stoffen zijn uit balans waardoor je meer pijn voelt dan er eigenlijk is.
Het is dus belangrijk om te weten waarom je pijn voelt of ervaart. Om dit makkelijker te maken zal ik onderscheid maken in:

I. fysieke pijn,
II. emotionele pijn


I. Fysieke pijn
Ik zal hier niet alle vormen bespreken want acute pijn bv door een ongeluk spreekt voor zich.

Ik wil vooral verder gaan op pijn veroorzaakt door een disbalans in het lichaam. Als het endorfinesysteem uit evenwicht raakt dan loop je meer risico om chronische en psychische aandoeningen te ontwikkelen. Maar hoe kom je erachter of er een disbalans is ontstaan?
Een behoorlijke langdurige opeenstapeling van klachten kan een indicatie zijn. Denk aan een burn-out, fibromyalgie, slaapproblemen, angstig, prikkelbaar en onrustig gevoel, paniekaanvallen etc.

Het endorfine systeem kan door trauma en langdurige stress uit balans raken. Maar leefstijl en voeding zijn ook bepalend voor het functioneren van het endorfine systeem. Zo zou je met het vermijden van stoffen in voeding en het nemen van rust icm suppletie het endorfine systeem positief kunnen beïnvloeden en daarmee de pijn kunnen reduceren.

II. Emotionele pijn
Emoties kunnen vast komen te zitten op een bepaalde plek in het lichaam. Dagelijks lees ik over mensen met pijn op de borst. Maar ook de keel en onderbuik zijn ideale plekken voor emoties om zich te verstoppen. Het dragen van teveel verantwoordelijkheid uit zich vaak in rugpijn. De onderrug heeft als kenmerk boosheid en woede.


Wat er vaak gebeurt is een apart verhaal. Ik ga proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen. Als je meer wilt weten kan je via google “pijnlichaam” of het boek “Een nieuwe aarde” van Eckhart Tolle lezen erover.


Gedurende ons leven ervaren we allemaal pijn. Zie die pijn als een soort luchtbubbel die je met een bellenblaas hebt gemaakt. Dit is eigenlijk onverwerkte pijn of emoties. Naarmate we ouder worden zijn de hoeveelheid bubbels gegroeid. Oftewel onverwerkte emoties zijn opgestapeld. Soms als we getriggerd worden dan nemen de bubbels het even over. De energie van al die pijn verandert je uitdrukking en je reageert op een manier die niet eens perse bij je past. Dit noem je een pijnlichaam en dit pijnlichaam wil graag gezelschap. Dus die gaat op zoek naar andere pijnlichamen. Oftewel provoceert anderen.

Door je bewust te worden van dit proces en te begrijpen wat er gebeurt als je getriggerd wordt, kan je jouw emoties leren herkennen en voelen. Het ligt niet aan de ander. Jij bent getriggert en daar mag jij over nadenken. Want daar zit een onverwerkte pijn of emotie die aandacht wil.
En soms is pijn door emoties zo duidelijk voelbaar dat het klachten veroorzaakt.


Het is dus belangrijk dat je present blijft en de emoties voelt en verwerkt. Je uitspreekt over je gevoel en let op wanneer jij getriggert raakt. En het alllerbelangrijkste, je laat je niet uitlokken door het pijnlichaam van een ander.

Wil je hulp bij het terugbrengen van balans in je leven, reserveer dan via de website een afspraak.
Liefs Angelique SI de Graav


Meer in contact komen met je gevoel?
Bekijk de weg met stress video serie


Vond je deze blog interessant? Je mag hem delen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Ja, leuk Ik schrijf me in!

1x in de maand ontvang je:

Een korte mail met een leestijd van ongeveer 3 minuutjes met leuke informatie. 

  • Zie als eerste alle aanbiedingen!
  • Ontvang unieke kortingen
  • Lees allerlei handige tips &  praktijkervaringen
Liefs

Misschien ook interessant

Over mensen met grenzen

De boodschap aan mijn jongere zelf Grenzen zijn interessant, want je denkt er misschien niet bewust over na, maar ze zijn er op verschillende gebieden.

Lees verder »
Bijnieren

Klinkt serieus he, Bijnieren!?

WAT ZIJN BIJNIEREN Stress heeft een immens effect op het lichaam mensen raken overspannen, krijgen een burn-out, ervaren uitputting, er ontstaat hormonale disbalans en zoveel

Lees verder »

Het Endorfine Systeem

Het lichaam werkt met een aantal systemen, sommige zijn wat bekender zoals het immuunsysteem, maar er zijn ook een aantal minder bekende systemen. Ze veroorzaken

Lees verder »

Laat een reactie achter

Scroll naar top