De boodschap aan mijn jongere zelf
Grenzen zijn interessant, want je denkt er misschien niet bewust over na, maar ze zijn er op verschillende gebieden. En die gebieden werken ook nog eens samen! Daar ga ik in het eerste deel van de blog meer over vertellen. In het tweede deel ga ik verder in op de aanpak zodat jij gezonde grenzen ontwikkelt.
De grens van je lichaam
Je huid is de grens tussen je lichaam en de buitenwereld, dat noemen wij therapeuten de eerste barrière van je immuunsysteem. Voeding, lucht en water komen van buitenaf naar binnen, de darmwand en longen behoren ook tot de eerste barriere want het komt in aanraking met iets dat van buiten komt. Als er van binnen of buiten schade is dan activeert het je immuunsysteem.
De grenzen van je lichaam en de grenzen die jij niet bewaakt in je leven hebben een 1-op-1 connectie. Het aangeven en voelen van je grenzen is bij een groot aantal ziekten en klachten een emotionele uitdaging met een fysieke uiting. Vooral bij ontstekingsziekten!
Verbale grenzen
Communicatie is enorm belangrijk, door je woorden goed te gebruiken kan je de afstand tussen jezelf en de ander bewaren. Luister heel goed tijdens je dagelijkse gesprekken om te observeren wat jij zegt en wat er precies gebeurt. Vaak denk je achteraf pas, he wat is er net gezegd!? Dat moment wil je eigenlijk naar voren halen zodat je present bent in het moment. (Dat is oefenen, oefenen en oefenen)
Zeg niet direct volmondig ja, maar geef jezelf de ruimte om na te denken. “Ik kom erop terug” doet wonderen! Jij hebt tijd om te voelen wat je echt wilt en je hebt niet perse direct een toezegging gedaan.
Stop met uitleggen! Hoe meer je praat hoe meer de ander tegen argumenten verzint. Zo zit je ineens in een halen en trekken waar je totaal geen zin in hebt. Je hoeft niet altijd in alle details uit te leggen waarom je wel of niet iets doet. Nee is duidelijk genoeg.
Energetische grenzen
Neem geen problemen van een ander over. Dit is een lastige want je kan het niet zien, het gebeurt als het ware gewoon. Je moet heel goed opletten. Bepaalde emoties zoals schuldgevoel, schaamte en angst zitten qua frequentie onderin de lijst. Daar bedoel ik mee dat die emoties je eigenlijk naar beneden halen. Je denkt misschien, hier help ik iemand mee, maar wat er echt gebeurt is dat je de ellende van een ander op je neemt. En dat geeft maagklachten, schouderklachten en het vult je hoofd met overbodige informatie (je gaat piekeren). Terwijl jij zelf eigenlijk geen probleem hebt!
Mijn persoonlijke conclusie na jaren lang gezeik en gedoe, mezelf afvragen waarom men zo reageert als ik alles geef was: Stop met geven An, het brengt je alleen ellende!
Eind 2021 drong het na 10 jr eindelijk bij me door. Angelique jij geeft teveel aan anderen. Ik kan 10.000 voorbeelden geven van situaties waar het is misgegaan omdat ik weer eens teveel gaf. Waarom? Oh ik kan duizenden redenen bedenken. Dat is mijn karakter, dat is wat ik van huis uit heb gezien, ik kan het zonder moeite geven, ik help mensen graag, etc. Maar elke keer weer stootte ik mijn neus. En stond ik weer met vraagtekens. Hoe kan het dat dit weer gebeurt? Waar gaat het mis? De Checklist Grenzen is het resultaat van mensen begeleiden in de praktijk en mijn eigen zoektocht. Ik heb het proces waar we allemaal doorheen gaan omgetoverd in een korte lijst. Geen boek of zo want dat is dan meteen weer zo’n ding, tijd maken om te lezen. Nee dit is praktisch, gewoon een samenvatting met de acties om direct resultaten te ervaren.
Wat heb jij hieraan?
Je krijgt een shortcut! Met de juiste vragen en handelingen leer jij jezelf observeren en in een rap tempo je gedrag aan te passen. Je gaat eindelijk voelen wanneer er iets niet klopt, op dat moment! En, je weet dan ook nog eens de juiste manier om ermee om te gaan. Je krijgt ook een korte meditatie, affirmatie, tips en truuks. Je mag ook aansluiten bij de Facebook Groep Over mensen met grenzen waar je met gelijkgestemden kan communiceren over jouw proces. Want dat is het, een proces, een levensles een hoofdstuk in je leven dat eindelijk mag worden afgesloten.