Hooikoorts: de uitleg

Geschreven door Angelique de Graav

Angelique de Graav Orthomoleculair Workshops

Na de post over hooikoorts kreeg ik een hoop reacties: Hoe werkt het dan? Nou daar gaan we..

Het immuunsysteem

Het doel van je immuunsysteem is om je lichaam gezond te houden en infecties te voorkomen. Het is een prachtig mechanisme dat op verschillende niveaus bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen en gevaar herkent en vervolgens ook elimineert. 

Het immuunsysteem werkt in 3 “fases”

Fase 1

Het eerstelijns immuunsysteem bestaat uit alles wat in verbinding staat met de buitenlucht. 

Hieronder vallen de darmen, longen, huid, slijmvliezen en alle lichaamsopeningen zoals bijvoorbeeld de mond. Ongeveer 80% van ons eerstelijns verdedigingssysteem vindt plaats in de slijmvliezen. Een gezonde slijmvliesbarrière is dus uitermate belangrijk voor het hele immuunsysteem.

De darmen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem is een goede darmflora absoluut noodzakelijk. De darmflora heeft veel verschillende functies in ons lichaam. Het biedt bescherming tegen pathogenen. De darmflora creëert een milieu waarin pathogenen zich niet thuis voelen. Ook voedselvertering is een belangrijke functie van de darmflora.

(Vandaar dat ik dus zoveel vragen stel erover)

Fase 2

Het aangeboren immuunsysteem wordt als eerste geactiveerd als pathogenen door de lichaamsbarrière heen gaan. Het aangeboren immuunsysteem is zoals de naam zegt bij de geboorte verkregen en is in het DNA verankerd. 

Het aangeboren immuunsysteem bevindt zich in het bloed, de weefselvloeistoffen en in de lymfevaten en maakt gebruik van diverse typen witte bloedcellen.

Fase 3

Het adaptieve of verworven immuunsysteem is dat deel van het immuunsysteem dat pas gaat werken als de 1e en 2e lijn falen om de besmetting op te lossen. Het is langzaam werkend en wordt pas actief 7-10 dagen na een nieuwe besmetting. 

In deze 3e lijn kan weer onderscheid gemaakt worden.

I Cellulaire afweer

De cellulaire afweer is voornamelijk inflammatoir en werkt tegen virale infecties. Wanneer het cellulaire systeem overbelast wordt dan kunnen er auto-immuunziektes, MS of andere ontstekingsziektes zoals bijvoorbeeld reuma ontstaan. 

II Humorale afweer

Wanneer het humorale systeem overbelast is zal zich dit uiten in allergieën, eczeem of astma.

En nu komen we dus aan bij hooikoorts! 

Het is een langdurige ontwikkeling waarbij de 1e en 2e lijn dus reeds zijn doorlopen. Een overbelasting van de humorale systeem. 

Dus wil je hooikoorts aanpakken dan kan je rechtstreeks inzetten op de humorale afweer.  En wat zelfs nog verstandiger is, het hele immuunsysteem ondersteunen. 

Hoe functioneren de darmen, hoe staan de slijmvliezen ervoor, functioneert de spijsvertering naar behoren, worden voedingsstoffen opgenomen, voldoende vitamine A & D maar ook voldoende Omega 3. 

Hooikoorts is zelden een alleenstaand probleem. Dat is eigenlijk wat ik wil zeggen hiermee. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. Dus als je hulp wilt even langs de praktijk komen of contact opnemen

Ik hoop dat je hier wat meer inzicht hebt gekregen. Ben benieuwd wie het einde van de tekst bereikt hahaha 😉

Liefs

Angelique SI de Graav

Bronnen: https://www.sohf.nl/nieuws/immuniteit

Vond je deze blog interessant? Je mag hem delen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Ja, leuk Ik schrijf me in!

1x in de maand ontvang je:

Een korte mail met een leestijd van ongeveer 3 minuutjes met leuke informatie. 

  • Zie als eerste alle aanbiedingen!
  • Ontvang unieke kortingen
  • Lees allerlei handige tips &  praktijkervaringen
Liefs

Misschien ook interessant

Over mensen met grenzen

De boodschap aan mijn jongere zelf Grenzen zijn interessant, want je denkt er misschien niet bewust over na, maar ze zijn er op verschillende gebieden.

Lees verder »
Bijnieren

Klinkt serieus he, Bijnieren!?

WAT ZIJN BIJNIEREN Stress heeft een immens effect op het lichaam mensen raken overspannen, krijgen een burn-out, ervaren uitputting, er ontstaat hormonale disbalans en zoveel

Lees verder »

Het Endorfine Systeem

Het lichaam werkt met een aantal systemen, sommige zijn wat bekender zoals het immuunsysteem, maar er zijn ook een aantal minder bekende systemen. Ze veroorzaken

Lees verder »

Laat een reactie achter

Scroll naar top