Angst en paniek

Geschreven door Angelique de Graav

Angelique de Graav Orthomoleculair Workshops

Een veelgehoorde klacht in de praktijk. 

En wat kan je eraan doen? 

Angst en paniek klachten zijn heel vaak een indicatie van een tekort aan een stofje. GABA om precies te zijn. Gamma Amino Boterzuur is een belangrijke neurotransmitter. Deze stof heeft een remmende functie. 

GABA heeft invloed op je persoonlijkheid en kan stress verminderen. Het is de neurotransmitter van rust en ontspanning. De “uit-knop” bij (langdurige) stress. 

Men heeft onlangs aangetoond dat GABA de dendritische cellen aanstuurt, die pathogenen aanvallen zoals bacteriën, candida en parasieten. Dus ook voor het immuunsysteem is GABA erg belangrijk.

Een tekort aan GABA geeft de volgende klachten:

 • angst, nervositeit, paniek
 • onrust, op verkeerde tijden actief (zoals midden in de nacht)
 • emotionele instabiliteit
 • concentratieproblemen
 • snel overprikkeld
 • gedachten niet kunnen stilzetten
 • chaotisch, niet kunnen ordenen, geen ritme
 • onrust, hoge spierspanning, kramp
 • duizeligheid,
 • slapeloosheid, piekeren
 • houterig bewegen, minder vloeiende motoriek,
 • verergering van darmproblemen harde ontlasting of keutels, vaak boeren, buikpijn, PDS-klachten
 • traag herstel na verwondingen of lichamelijke activiteit

Hoe constateer je een tekort

Er bestaat een test die kan worden ingezet om een indicatie te krijgen van een viertal neurotransmitters. Waaronder dus GABA. Deze stoffen en nog velen anderen werken samen. Dus een tekort van 1 stof zal op den duur ook gevolgen hebben voor andere stoffen.

Zo werken GABA en Dopamine bijvoorbeeld samen. Op den duur zal een langdurig GABA tekort dus ook invloed hebben op je dopamine voorraad. Dopamine is direct betrokken bij gevoelens van geluk, je gemoedstoestand, slaap, je geheugen, het vermogen je te concentreren, met leren en je motorische controle.

Het ontstaan van de klachten

Stress speelt een hele grote rol in het ontregelen van de balans. Ik zeg je eerlijk, nu ik weet hoe destructief het is, vermijd ik het als de pest. De stoffen om GABA aan te maken zijn onder anderen in voeding terug te vinden. Bijvoorbeeld: broccoli, groene groenten, zaden, noten, aardappelen, bananen, uien en eieren. De darmen spelen dus een grote rol als het gaat om het opnemen van de juiste voedingsstoffen. En het is mij inmiddels helder dat er meer dan voldoende mensen last hebben van hun darmen. 

Daarnaast kan er ook een probleem ontstaan op celniveau als het gaat om de opname en omzetting van GABA. 

De werkwijze

Herken je jezelf in dit verhaal, dan is de optie begeleiding aan te raden. Er wordt niet alleen gekeken naar een eventueel GABA tekort, maar de gehele balans wordt gecontroleerd. Zo kan ik precies bepalen hoe het is ontstaan, zodat het gericht kan worden hersteld. Daarnaast kijk ik ook wat er nog meer uit balans is geraakt. Dit alles met het doel om je lichaam te ondersteunen zodat het zelfstandig weer kan functioneren en de juiste stoffen weer aan kan maken. 

Liefs

Angelique SI de Graav
Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Misschien een leuk bericht om te delen, het zal je verbazen hoeveel mensen je dan helpt!

Vond je deze blog interessant? Je mag hem delen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Ja, leuk Ik schrijf me in!

1x in de maand ontvang je:

Een korte mail met een leestijd van ongeveer 3 minuutjes met leuke informatie. 

 • Zie als eerste alle aanbiedingen!
 • Ontvang unieke kortingen
 • Lees allerlei handige tips &  praktijkervaringen
Liefs

Misschien ook interessant

Over mensen met grenzen

De boodschap aan mijn jongere zelf Grenzen zijn interessant, want je denkt er misschien niet bewust over na, maar ze zijn er op verschillende gebieden.

Lees verder »
Bijnieren

Klinkt serieus he, Bijnieren!?

WAT ZIJN BIJNIEREN Stress heeft een immens effect op het lichaam mensen raken overspannen, krijgen een burn-out, ervaren uitputting, er ontstaat hormonale disbalans en zoveel

Lees verder »

Het Endorfine Systeem

Het lichaam werkt met een aantal systemen, sommige zijn wat bekender zoals het immuunsysteem, maar er zijn ook een aantal minder bekende systemen. Ze veroorzaken

Lees verder »

Laat een reactie achter

Scroll naar top