Alles wat jij moet weten over een iJzertekort

Geschreven door Angelique de Graav

Angelique de Graav Orthomoleculair Workshops
220208 sanquin nieuwsbrief tips voor ijzergehalte 1800x1000
bron: Sanquin

Hoe kom je eigenlijk aan een ijzertekort!?
De belangrijkste vraag, want vanuit de oorsprong herstellen is natuurlijk veel slimmer dan symptoombestrijding.

I. Bloedverlies
II. Lage Ferritine
III. Tekort aan koper

De eerste twee oorzaken kunnen ontstaan door een chronische infectie, een trage schildklier of een dieet met weinig ijzer in de voeding. Bloedarmoede heeft vaak een dieper liggende oorsprong.

Een tekort aan koper is de verrassing bij deze drie oorzaken, tenminste voor mij dan. Koper vormt een schakel in het proces om ijzer in te zetten voor de aanmaak van rode bloedcellen. Het is lastig om koper op te slaan in het lichaam, dus moet het uit voeding komen. Voeding zoals orgaan vlees, voeding uit zee, bonen, noten en volle granen bevatten koper. Zink en koper hebben een connectie, is de een te hoog dan onderdrukt het de ander. Dus bij het suppleren van Zink een bepaalde periode is het belangrijk om je koper, ijzer en bloedarmoede in de gaten te houden.

Bepaalde medicatie kunnen bij bloedarmoede een rol spelen, de NSAID’S (ibruprofin, Aleve). Het verwijderen van zware metalen kan ook de koper ontgiften in het lichaam. Maar ook bij stress wordt koper aan het lichaam onttrokken. De hormonen die actief zijn tijdens een stress reactie verbruiken koper en vitamine C. Het draait dus om balans en de ratio is 1:7 koper/zink om precies te zijn.

Waar moet je nu beginnen?
Als je een ijzer tekort hebt is vraag 1, is er sprake van bloed verlies? Dat kan een zware menstruatie zijn, een bloeding of een interne bloeding. Die laatste is lastiger ontdekken. Een normale menstruatie behoort gedurende de gehele menstruatie een halve beker te zijn. Alles bijenkaar opgeteld zeg maar.

Ik zie het zelf dagelijks in de praktijk dat mensen met een trager werkende schildklier een ijzertekort hebben vaak gecombineerd met een vitamine D tekort. Als je hier komt of een video intake hebt, zorg dan voor een kopie van je bloeduitslagen. Een TSH waarde tussen de 1-2 is ideaal, hoger dan 2 kan eigenlijk al klachten geven ondanks dat de huisarts een waarde tot 4.4 prima vindt. De detox behandeling stand 5 is zowel preventief als bij een geconstateerd probleem of zelfs bij medicatie perfect inzetbaar.

Daarnaast is het behandelen van pathogenen (schimmels, bacteriën en virussen via de detox apparatuur) altijd een goed plan, want kleine indringers zijn dol op ijzer. Het ondersteunen van je immuunsysteem is in alle gevallen de beste keus.

Liefs Angelique

Bron:
https://www.drlaurendeville.com/articles/iron-deficiency-copper-deficiency/?fbclid=IwAR39Fp36cP7rQNyxVk8xwzfqWIoKtXa3jUc3nUS3HZmr37V0XBUrqxM3K34

Vond je deze blog interessant? Je mag hem delen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Ja, leuk Ik schrijf me in!

1x in de maand ontvang je:

Een korte mail met een leestijd van ongeveer 3 minuutjes met leuke informatie. 

  • Zie als eerste alle aanbiedingen!
  • Ontvang unieke kortingen
  • Lees allerlei handige tips &  praktijkervaringen
Liefs

Misschien ook interessant

Over mensen met grenzen

De boodschap aan mijn jongere zelf Grenzen zijn interessant, want je denkt er misschien niet bewust over na, maar ze zijn er op verschillende gebieden.

Lees verder »
Bijnieren

Klinkt serieus he, Bijnieren!?

WAT ZIJN BIJNIEREN Stress heeft een immens effect op het lichaam mensen raken overspannen, krijgen een burn-out, ervaren uitputting, er ontstaat hormonale disbalans en zoveel

Lees verder »

Het Endorfine Systeem

Het lichaam werkt met een aantal systemen, sommige zijn wat bekender zoals het immuunsysteem, maar er zijn ook een aantal minder bekende systemen. Ze veroorzaken

Lees verder »

Laat een reactie achter

Scroll naar top