ADHD – de basis

Geschreven door Angelique de Graav

Angelique de Graav Orthomoleculair Workshops

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) in het Nederlands heet het een aandachtstekort met hyperactiviteit. ADHD heeft een sterke genetische factor. Vaak heeft een van de ouders dezelfde symptomen als het kind. Dat brengt de vraag is het nature of nurture naar boven (is het genetisch bepaald of is het de opvoeding)? In het geval van ADHD denk ik persoonlijk dat het een combinatie is. ADHD komt ook vaker voor als de moeder tijdens de zwangerschap alcohol gebruikt of tabak rookt . Maar ook weeënopwekkers blijken invloed te hebben.

Er wordt onderscheid gemaakt in 3 vormen van ADHD


•ADHD-I.
Kinderen met deze vorm van ADHD hebben erg veel moeite om hun aandacht ergens bij te houden.
•ADHD-H.
Kinderen met deze vorm van ADHD zijn vooral hyperactief en impulsief
•ADHD-C.
Kinderen met deze vorm van ADHD hebben zowel last van aandachtstekort als van hyperactiviteit en impulsiviteit.

Veranderingen in het lichaam
Het lichaam heeft meerdere generaties nodig om genetische aanpassingen te ontwikkelen. Onze huidige maatschappij verandert razendsnel, eigenlijk kan ons lichaam deze verandering amper bijbenen.

Je ziet ook vaak dat ADHD gecombineerd gaat met HSP (High Sensitive Person) oftewel hooggevoeligheid. Een hooggevoelig persoon kan makkelijk overprikkeld raken door zijn omgeving.

Maar wat kan jij zelf eraan doen?
Gelukkig kan je met voeding en leefstijl het lichaam positief beïnvloeden waardoor je de balans kan ondersteunen. Zo is het vermijden van spinazie, champignons en zuivel (kaas/melk) en gluten een goed begin. Maar ja, dat is niet niks. Het vermijden van kleurstoffen, soja en bewerkte voeding zal ook het lichaam helpen kalmeren. Het zorgen voor voldoende beweging en water is ook erg belangrijk.

Iedere persoon is uniek.
Er is daarom ook geen kant en klare oplossing helaas. Ik krijg wel vaker “tussendoor verzoekjes” voor een snelle oplossing. Maar dat is simpelweg niet realistisch als je bedenkt dat de klachten ver voor de geboorte al ontstaan, de zwangerschap, leefomstandigheden en voeding een rol spelen. Allerlei factoren die een rol spelen in het ervaren van ADHD symptomen.

Wil je invloed uitoefenen op ADHD symptomen, dan zal je eerst globaal moeten begrijpen waar het lichaam op reageert en hoe je daar zelf controle over kunt krijgen. Er zal een leefstijl aanpassing nodig zijn om de bijbehorende symptomen te reduceren.

Ik kan helaas geen jarenlang patroon zonder voorkennis plotsklaps veranderen. Het aanpakken van ADHD symptomen is een plan waarbij het gezin, de voeding en leefomstandigheden onder de loep komen. Er is niets snel als het gaat om een aanpassing in de werking van de genen. Maar er zijn zeer zeker wel mogelijkheden.

Liefs

Angelique de Graav
ADHD therapeut

Wil je hier meer over leren? Ik geef ook trainingen, wil je weten of er binnenkort een training is over dit onderwerp kijk dan hier.

Vond je deze blog interessant? Je mag hem delen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Ja, leuk Ik schrijf me in!

1x in de maand ontvang je:

Een korte mail met een leestijd van ongeveer 3 minuutjes met leuke informatie. 

  • Zie als eerste alle aanbiedingen!
  • Ontvang unieke kortingen
  • Lees allerlei handige tips &  praktijkervaringen
Liefs

Misschien ook interessant

Over mensen met grenzen

De boodschap aan mijn jongere zelf Grenzen zijn interessant, want je denkt er misschien niet bewust over na, maar ze zijn er op verschillende gebieden.

Lees verder »
Bijnieren

Klinkt serieus he, Bijnieren!?

WAT ZIJN BIJNIEREN Stress heeft een immens effect op het lichaam mensen raken overspannen, krijgen een burn-out, ervaren uitputting, er ontstaat hormonale disbalans en zoveel

Lees verder »

Het Endorfine Systeem

Het lichaam werkt met een aantal systemen, sommige zijn wat bekender zoals het immuunsysteem, maar er zijn ook een aantal minder bekende systemen. Ze veroorzaken

Lees verder »

Laat een reactie achter

Scroll naar top